.

Er zijn bladhoudende en bladverliezende haagplanten. Coniferen kunnen ook heel goed gebruikt worden als tuinafscheiding of decoratie.

DE EIGENSCHAPPEN VAN DE DIVERSE SOORTEN HAAGPLANTEN

Haagplanten kunnen op diverse manieren worden ingezet in uw tuin. Ze kunnen dienen als lage of hoge afscheiding tussen de buren of de straat. U kunt uw tuin verdelen in mooie vlakken door de hagen als 'blok' te planten met daartussenin mooie bloemen of planten. Ook is het mogelijk om met hagen een patroon te maken. Samen met grind of mooie bestrating zorgt dit voor een strakke siertuin. 

Voor iedere toepassing is er keus uit diverse soorten haagplanten. Laat u door ons informeren welke soort het beste in uw tuin zal passen.

vormen haag Ilex

HET VERSCHIL TUSSEN BEUKENHAAG EN HAAGBEUK UITGELEGD 

Beukenhaag - bladhoudend (verkrijgbaar in groen en rood)

De beukenhaag of Fagus sylvatica behoort tot de Fagaceae of beukenfamilie. Deze behoudt ’s winters zijn verdorde bladeren, die hij pas in het begin van het voorjaar verliest. De dorre bladeren blijven dus hangen tot er nieuwe bladeren zijn. Hierdoor zorgt hij ook tijdens de winter voor de nodige privacy en houdt hij de wind tegen. Deze groeit trager dan haagbeuk en is duurder in aankoop dan haagbeuk en is veeleisend wat de ondergrond betreft. Hij doet het goed op een lichte, niet te droge, zandgrond. De zandgrond mag ook niet te nat zijn omdat daarin een bepaalde schimmel zit, namelijk mycorrhiza. Ook in kleigrond groeit hij minder goed. Hij draagt ofwel groene ofwel purperrode bladeren en verkleurt mooi van geel naar roodbruin in het najaar en is later op het jaar terug groen. Hij draagt gave en gladde beukenbladeren die na het snoeien gevoelig zijn voor verbranding. Talkpoeder beschermt de bladeren tegen de zon en moet als jonge haag geregeld getopt worden voor een goede en dichte vertakking.

Haagbeuk - bladverliezend

De haagbeuk of Carpinus betulus maakt deel uit van de Betulaceae of berkenfamilie en verliest in de winter meer verdorde bladeren, met doorkijkgaten als gevolg. Deze groeit sneller dan beukenhaag. Hij is goedkoper in aankoop dan beukenhaag en heeft minder eisen wat de ondergrond betreft. Hij wordt enkele weken vroeger groen dan beukenhaag en is enkel verkrijgbaar met groene bladeren. Hij draagt ruwe, diep generfde bladeren en wordt in het najaar geel en laat bij de eerste vorst al zijn bladeren vallen. Hij moet pas gesnoeid worden, nadat de plant de gewenste hoogte bereikt heeft. Een haag aanplanten zowel beukenhaag als haagbeuk kan je in één of twee rijen aanplanten. Laat 25 à 35 cm tussen de planten en de rijen. Als je een tweede rij aanplant, wissel je best af zodat je een aanplanting in driehoeken bekomt met als uiteindelijke resultaat een veel dichter begroeide haag.