Winkelwagen

0

Advies en verzorging

Hagen

Hagen en heggen zijn er in verschillende soorten; groenblijvend, bladverliezend, klein bladig of met grote bladeren. Afhankelijk van de toepassing, kunt u hieruit een keuze maken. Hagen worden meestal gebruikt om een afscheiding te creëren, maar kunnen ook gebruikt worden voor blokbeplanting.

Bij de keuze van een haag is het belangrijk dat u weet, hoe hoog en breed deze uiteindelijk mag worden. Of u wenst dat deze het gehele jaar groen moet blijven of dat u een kleur mooi vindt. Het is bij planten zo, hoe kleiner het blad, hoe langzamer deze groeit. Dus een buxus blijft klein en is voor kleine hagen geschikt. Een laurier heeft grotere bladeren en is beter geschikt voor grote, hoge hagen. Het beste tijdstip voor het aanplanten van een haag is in de herfst en winter (okt-maart). Wilt u buiten deze periode een haag aanplanten kunt u daarvoor planten in pot gekweekt gebruiken.

Zorg bij het planten van een nieuwe haag, dat u altijd grondverbetering toepast (bemeste tuinaarde/aanplantgrond). Het is belangrijk dat de grond voldoende los gemaakt wordt, om zo een goede doorworteling te bevorderen. Het snoeien van de haag kan het beste één tot twee maal per jaar gebeuren tussen de periode mei en september, hoe vaker de haag gesnoeid wordt, hoe voller en compacter deze wordt. Het snoeien in de zomer bij felle zon en hoge temperatuur is af te raden, de kans bestaat dat de haag na het knippen verbrand.

Heesters

Heesters zijn in vele soorten, groenblijvend, bladverliezend en bloeiend. Afhankelijk van de toepassing, is het belangrijk dat u weet waar u deze heester plant in de tuin.

De meeste bloeiende heesters staan graag in de zon/half schaduw, maar er zijn ook heesters voor in de schaduw. Bloeiende heesters die op eenjarig hout bloeien (bijv. vlinderstruik) kunt u terug snoeien na de bloei of na de winter, zodat deze weer nieuwe  scheuten vormen voor het komende jaar. Bloeiende heester die op tweejarig/meerjarig hout bloeien (bijv. Forsythia) moeten ieder jaar gesnoeid worden. Deze heesters moeten worden uitgedund, zodat er nieuwe takken worden gevormd en de oude takken weer bloemen kunnen vormen voor het volgende jaar.

Bij de overige heesters wordt vaak vorm snoei toegepast. Hierbij neem je de takken weg die te groot, dood of beschadigd zijn en breng je de heester in een vorm die gewenst is. Als deze heester toch te groot is geworden kun je deze vaak wel terug snoeien tot 50cm boven de grond. Als de heester regelmatig gesnoeid wordt vormt deze telkens weer nieuwe scheuten.